Šťastné novinky
Sem vložte podnadpis

Dýňohraní, dýňobraní

Napadají nás ještě další rýmy - na tu naši dýni...

Vítejte v období, kdy se už pradávní Keltové definitivně loučili s létem a vítali zimu.
Anglicky se pro svátek začal používat název All-hallow-even, zkráceně Hallowe'en, což se doslovně překládá jako Všech Svatých předvečer.

Slaví se tradičně v anglicky mluvících zemích, ale protože má návaznost i na křesťanský svátek Všech svatých, stoupá jeho obliba i u nás.

Magické noci na přelomu října a listopadu, v níž se prolínal svět živých a mrtvých, se říkalo Samhain. Při bujarém veselí všude hořely obrovské ohně a lidé se odívali do masek, aby se chránili před zlými duchy.

Původně byly vyřezávané děsivé tvary do řepy. Mnohem později se začala používat dýňe. Měla sloužit jako Jackova lucerna, to je taková pověstná nešťastná postava, kterou nechtěli ani v nebi ani v pekle.

Ale protože tady jste u Šťastných, necháme mýty a podíváme se, na dýňovou nadílku, kterou přivezeme na trhy.

Tento obrázek jsme si prostě museli půjčit z fan stránky Hledání ztraceného času. Ale ukážeme vám i naše vlastní výpěstky, o tom žádná!

Je mnoho druhů dýní, ze kterých je možné péct, vařit, smažit také mnoho dobrých pokrmů a nejen na slavnostní strašidelnou noc. Naopak, obměn je opravdu mnoho, a tak si z dýně sestavíte pestrý jídelníček, plný zdravých minerálů a vitamínů.

  • Dýně je zimní příbuzná okurky a melounu.
  • Pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už déle než 5000 let. 
Z dýně můžete zpracovat všechno:
Z dýně můžete zpracovat všechno:
  • Pevnou slupku na ozdobu nebo naopak na strašení, to podle vkusu.
  • Dužina je výborná na slané i sladké jídlo - polévku asi každý zná, dýňový koláč je také oblíbený, tady pozor na cukr, ať není přeslazený.
  • Můžete si připravit chutné dýňové hranolky na večerní zdravé mlsání, stačí nakrájet na proužky, osolit, opepřit, přidat trochu bylinek a nechat upéct na pečícím papíře, můžete zakápnout troškou olivového oleje.
  • Opravdu výborné je dýňové zelí, které si připravíte jako klasické, sladkokyselé.
    Dýňové má tu výhodu, že je opravdu lehoučké a rozhodně vás nenadme.
  • Dýňový vnitřek můžete použít také do salátů 
  • Doplněné dýňovými semínky budete mít zaručenou zdravotní nálož, dýňové semínko totiž obsahuje
  • minerály vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík
  • zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12, B15 a kyseliny listové
  • nejlepší přírodní zdroj zinku 8mg /100g
  • významný zdroj rostlinné omega 3 
  • Použití: loupaná dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidat do polévky, pražené na suché pánvi se solí, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba.

Dýně zkrátka patří mezi takzvané superpotraviny.

Takže vás čekáme na trzích, v pátek na Andělu, v sobotu na Náplavce a na Heřmaňáku.


Jak dlouho ještě?

Do konce roku zbývá 81, 80...dní

Zátiší s Římanem. Umět malovat, dáme si ho snad i nad postel. Slyšíte také to rostení?
Zátiší s Římanem. Umět malovat, dáme si ho snad i nad postel. Slyšíte také to rostení?

Pohled na naše pole nás těší i dojímá. Když je ale krize, počasí, únava, stávkují stroje nebo pracovníci, vždy pomůže na chvíli se zastavit a jen mlčky pozorovat, jak přirozeně si rostlinky jen tak jsou. A to nám dodá sílu zas se ohnout a jít sázet, plet, okopávat, řezat, prát....zas dál.


Tak trochu odpočítáváme, ale hlavně vám chceme předem dát vědět, do kdy nás na trzích ještě najdete.


Pozor! letos to bude téměř do konce.
Náplavka i Heřmaňák jedeme až do 28. prosince, a to už budou do konce roku 2019 zbývat jen 3 dny!


Těšíte se nebo děsíte? :-)

My taky tak trochu obojí.

Ale společně to zvládneme. 

Čekáme na vás s dobrotami.

Tak zase vydechneme, je teprve začátek října a na polích dorůstají, dozrávají a dosklizejí ty nejlepší podzimní poklady.

  • Přivezeme samé výstavní výpěstky:
  • špičaté, pekingské červené i tradiční zelené
  • lahodnou vodnici, chutné brambory
  • saláty, pakchoi, špenát, mangold
  • mrkev, ředvičky, kedlubny
  • batáty, cibuli, česnek, čekanku
  • fenykl, pórek, rajčata
  • a celou paletu bylinek i koření

Na Náplavce jsme každou sobotu od 8 do 14 hodin

Na Heřmaňáku jsme vždy v sobotu od 8:30 do 14 hodin

Na Andělu jsme do 15. listopadu vždy od 8 hodin do večera

Tady se nám to už trochu krátí, tak se zastavte včas.

Tržiště senzací

Podzim nabírá na obrátkách, počasí i všechno živé se tak trochu kaboní. Proto jsme se rozhodli, že vás trochu poveselíme a pobavíme.

Tady jsou naše oblíbené kuriozity, z polí, cest i trhů. Usmějte se s námi!



  • Na trhy vezeme kořenovky, pro hutné polévky na sychravé až aprílové dny. 
  • Bylinky nejen na kašlík i rýmičku. 
  • Ještě čerstvé salátky, všechny odolné i ty exotické. 
  • Lilkovité a cuketoidní mlsky na zapékání. 
  • Zelí na teď i na vánoce. Na to červené jsme obzvlášť pyšní! A bude i špičaté zelí.
  • Čekanka, mangold a brambory (...pečený, byly málo maštěný). Šalalala.

Jste očekáváni a vítáni. 

Přijďte se na nás usmát. 

Navíc je 5. října Světový den úsměvu. Těšíme se!


Vaši Šťastní

Zeleninu celého světa najdete na Šťastných trzích

Protože: všechny cesty vedou... ke Šťastným salátům

Zdroj: Seed to crop, upravená s vyznačením Šťastných salátů. Najdete nás, tady na mapiččce :-)?
A v pátek Anděl, v sobotu náplavka.

Již 25 let pěstujeme zeleninu, saláty a bylinky, kdy jsme navázali na rodinnou poválečnou tradici. Kupujete naše výpěstky a stále se pro ně vracíte. ¨

Dodáváte nám sílu i radost z každého vypěstovaného plodu a rostlinky. Je to také velká zodpovědnost. Vždyť rajčata jsou na světe miliony let, brambory procestovaly několik kontinentů. 

Cibule, česnek, jsou opravdovými poklady, podle informací si je předcházeli již Řekové a Římané. O zelných geopolitických peripetiích jsme psali posledně. 


Zkrátka o každém našem výpěstku se snažíme vědět co nejvíce, abychom je dokázali pěstovat v co nejlepších podmínkách a byly součástí našeho jídelníčku nejen pro nás všechny, ale i pro budoucí generace.


Používáme pouze šetrné přípravky, které pečlivě konzultujeme s Akademií věd. Také využíváme vlastní a ryzí bio hnojivo od našich koníků pro zateplení půdy.
Se ctí a vší odpovědností můžeme říct, že v našich rukou je pěstování udržitelné a naše produkty zdravé a Šťastné.


Na trhy vezeme kompletní sortiment a pozor! Už i první vlaštovky červeného čínského zelí - těšte se na ochutnávku a také sladké, jemné špičaté zelí!

Přijďte, jsme na značkách od časného rána!


Tento týden - pátek Na Andělu
V sobotu Na Náplavce

Heřmaňák až za týden 5. října.

Halí, belí, Šťastné zelí

Kysané zelí je ikonou střední Evropy

Ale, pátráním jsme zjistili, že rozhodně jako Evropani na něho nemáme výhradní právo. A jako obvykle o jeho prvenství nebo zelné duchovní vlastnictví se přou historicky velké národy, Mongolové, Rusové, Číňané. A zkuste to říct u nás na Valašsku, dostanete hlávkou po hlavě.

No, ať už patří komu chce, v jednom se shodnou všichni kvasiči a fermentisté napříč Zeměkoulí:

Kysané zelí je výživový zázrak. 

Zelná poezie. Odlesk slunce na zelné hlávce.
Zelná poezie. Odlesk slunce na zelné hlávce.

Zázraky se dějí a konají, díky fermentaci. Tím se udrží maximální obsah vitamínů i minerálů.

A co zahrabat do zelí? 

Klasikou jsou jablka, hrušky a cibule.

Skvěle se hodí a výborně zelí dochutí, když do něj dáte:

  • mrkev, petržel
  • ředkev či ředkvičky
  • květák, celá řepa 
  • nebo třeba vnitřek hlávky zelí - tím získáte navíc kvašené celé listy a můžete perlit výbornými zelnými závitky.

Tipy od fajnšmekrů

  • Alsasané přidávají do zelí k jablkům jalovec a hroznové víno. Zalévají ho také sektem nebo bílým vínem.
  • Poláci přidávají k mrkvi také sušené lesní houby. 
  • Rusové švestky, brusinky, křen a hodně kopru a bobkového listu. 
  • Bulhaři přidávají kdoule i kukuřici.
  • Turci nešetří česnekem a pálivými papričkami
  • A pokud jste makrobiotici, nasolte zelí mořskými řasami. Jsou slané, mají vyšší obsah minerálů a především vysoký obsah jódu.

Ať si vyrobíte vitamínovou zelnou bombu tradičně nebo podle zmiňované inspirace, nezapomeňte na bylinky a koření.
Sůl, kmín, estragon nebo oregáno, bobkový list a cibuli!

To všechno sebou vezeme na trhy. Pátek Anděl.
Sobota Náplavka a Heřmaňák.
Takže krouháme, krájíme, strouháme, nakládáme a kvasíme!

Halí belí, koně v zelí a hříbátka v petrželí, i tu máme také :-)

Kvašené, kysané zelí

Prý by bez něj nepostavili Velkou Zeď, Čingischán by zůstal v Mongolsku a admirál Drake by byl bezzubý. Jo a korejší kosmonauti si jej berou na Sojuz. Prý. Každopádně zázrak se skrývá právě ve zpracování.

Protože - Fermentace udržuje vysoký obsah vitamínu C a tak zelí sloužilo jako základní výživa v zimních obdobích, která zabránila kurdějím a dalším problémům způsobených nedostatkem čerstvé zeleniny a ovoce. Bylo také nezbytnou součástí jakýchkoliv zámořských plaveb - zatímco třeba citrony shnijí, zelí dozraje k dokonalosti. 

Kromě vitamínu C v něm najdete vitamíny E, K a většinu ze skupiny B vitamínů včetně B12. Díky fermentaci jsou snadno dostupné minerály jako hořčík, draslík, železo, vápník či zinek. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a pochopitelně spoustu mikrobů, prospěšných pro střevní mikroflóru.

Někdy je nám až líto je vytahat ze země. Jak si rostliny v klidu hoví a ani neví, kolik radosti a zdraví nám všem přinášejí. 

Nebo ví? 

Kdo ví?

Čas zelí právě nastává a na Vánoce, jako když najdete.

Správně, správně, i my už jsme o vánoční strunu cinkli.

Je na čase vzít vás zas na pole

Zkoušky, lekce, experimenty a zvířena

Naši víru, odhodlání a píli stále někdo nebo něco zkouší
Aneb střípky ze Šťastných polí.

Pekingské zelí je nízkoenergetická zelenina. Je bohaté na vitaminy, zejména čerstvé mladé listy mají více vitaminu C než citrony, obsahuje i karoten, niacin, vitaminy B1, B2 a jiné. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, dále vápník, hořčík, železo, síru, malé množství sodíku a dalších látek. Obsahuje protisklerotické složky a látky s hojivým účinkem na zažívání.

Rozhodli jsme se, že vám dáme nahlédnout i do míst a situací, kdy nejsme úplně šťastní. Kdy opravdu saháme na paty svých sil a se vším sebezapřením si zas vytahujeme ponožky, aby řádně držely naši víru, že to co děláme, má smysl.
Nástrahy počasí známe, to není novinka, po dlouhém a opravdu úmorném vedru přišly deště. Jsme rádi, když nám nebe pomáhá zalévat, ale už taky víme, že umí pěkné nezbednosti a rádo se předvádí.
A tak náš další experiment hned podrobilo zkoušce.
Mezi prvními jsme se rozhodli, že zasadíme čínské červené zelí.

Jeho pěstování není úplně snadné a tak to pro nás byla další výzva. Kroupy měly jiný názor a tak pěkně proděravěly každou sazenici, kterou jsme bedlivě střežili.

Jen jsme se "otřepali" a takzvaně nám otrnulo, srnky přeskákaly hrazení a snědli skoro všechen Říman. No asi chtějí taky ochutnat exotiku, když nevytáhnou kopýtko z Polabí.
Co se dalo, jsme zachránili a vezeme vám na trh. 

V pátek Anděl, sobota Náplavka a Heřmaňák :-).

Jak se staráme o půdu - zkontrolujte nás.

Zastavte se za námi na Andělu v pátek. na Náplavce a Heřmaňáku v sobotu. Bude tam v plné polní!

Šťastný Instagram

BRAMBOZÁŘÍ

září už má za sebou první výkop a tak je nasnadě, že vykopneme i my rostlinu nejznámější a také nejzdravější. Už žádné trůnění v zemi a šup za vámi na trhy.

Prospěšnost brambor potvrdili také britští vědci. Ve své studii označují bramboru za vůbec nejzdravější potravinu.

Obsahují 

  • 5krát více vlákniny než banán
  • obrovské množství vitaminu C 
  • důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více než
    v ořechách a např. dýňových či lněných semínkách.

Jsou prospěšné na srdce, na ledviny, na ekzémy, na hubnutí, snižují cholesterol. 

Bramborová šťáva je plná vitaminů A, C, B a dále také obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, zeaxantin, vlákniny a bílkoviny.

Je na čase vyměnit letní příchuti limonád za opravdu výživnou a zdravou bramborovku! My ji teda zkusíme.

Máme připraveno speciální Bramboření na tento týden. Stavte se a naberte si tento malý zázrak do zásob. 

Syrové, vařené, smažené, zapečené, ve šlupce i nahaté, dopřejte si bramborovou bombu plnou vitamínů a dalších zdravých prvků!
Syrové, vařené, smažené, zapečené, ve šlupce i nahaté, dopřejte si bramborovou bombu plnou vitamínů a dalších zdravých prvků!

"Největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo".  

Český botanik a buditel Jan Svatopluk Presl.


Odborníci se shodují, že úroda brambor bude navzdory výkyvům počasí i různým podmínkám v pěstitelských oblastech, průměrná. 
Aspoň něco, přece jen, letos dostává hospodaření pěkné lekce. 
Ale! Zvládli jsme to!
Proto máme připravené Šťastné brambory, které patří k nejzdravějším. Že pochází z Ameriky není žádná novinka.

Do Ameriky nemusíte, stačí, když se stavíte za námi
v pátek na Andělu a v sobotu na Heřmaňáku a Náplavce. Čekáme na vás s otevřenou náručí, plnou šťastných brambor!

Bereme samozřejmě kompletní Šťastný sortiment, jak jste zvyklí a jak máte rádi.


V sobotu jsme na Palackého náměstí!

Poslední prázdninovou sobotu na vás budeme čekat na Palackého náměstí. 

Na Náplavce jsou totiž auta, tak jsme saláty posunuli o několik metrů nad řeku, abychom měli patřičný nadhled a rozhled. Jestli se půjdete pokochat nejnovějšími auty k řece, tak naprosto skvělé zakončení takové procházky je "natankování" vitamínů, minerálů, prostě našich šťastných výpěstků! 

Vezeme opravdu lahůdky!

Stále jste nás urgovali, kdy už budeme mít červenou čekanku, tak - TEĎ!

Vezeme ji pro vás plné bedýnky. Radicchio pochází z Itálie a její pěstování je ošemetné. Daří se nám však díky naší péčí o půdu vytvořit jí dobré podmínky. 

Čekanka obsahuje vitamín C, je bohatá na minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K  a vlákninu. povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku, navíc má opravdu mnoho antioxidantů, proto se skvěle hodí pro nadcházející podzimní časy.

Dál vás nalákáme na fenykl, koriandr, mladou cibulku. A nechybí nám nic z tradičního sortimentu. Všechny naše šťastné saláty, kořenovou zeleninu, okopaniny, rebarboru, ředkvičky i bylinky.

Důležitá poznámka k Radicchiu. Tmavě červenou, bíle žíhanou dobře znáte, ve světě se pěstují různé odrůdy a barevnosti a někdy se mezi semínka zatoulá i taková raritka, jako vidíte na rohu bedýnky, to je zkrátka taková naše výherní, která potvrzuje, jak dobře se staráme o půdu, že i tahle temně zelená fajnovka vyrostla do krásy. Máme radost!

Prostě přijďte a vyberte si podle barev, chuti, nálady a zdraví!

Jsme tady pro vás.

Cibule nebo pistole

tentokrát jsme si posvítili na zeleninu, o které se objevují prognosticky nedostatkové zprávy

Tak to je ovšem něco: Cibule se až do 16. století, včetně, nazývala "Cedule", ano je to tak. 

Cibuli se až do 16. století říkalo Cedule. Tak nomen-omen, tato se opravdu povedla!
Cibuli se až do 16. století říkalo Cedule. Tak nomen-omen, tato se opravdu povedla!

Následoval delší historický vývoj a nad slovem se začala stahovat mračna. Ale s národním obrozením přišla také cibulová naděje: Vilém ze Vtelna, který sjednal cekilářský glejd. Tento glejd zavazoval všechny obyvatele Vtelna k používání nového názvu, cestu z Vtelna trochu zkrátíme - začalo se používat označení Cekile, Cemole i Cepile. Nakonec se ustálilo jméno CECITRONDRONOLE. Umíte si představit vyslovit: "kilo Cecitrondronole", to bychom měli fronty až na druhý břeh Vltavy :-).

Naštěstí lidé jsou vynalézaví a ze zkráceného Cecible a Cible už zbývalo několik kroků, přesněji dvě písmena k Cibuli.

zdroj: výňatek- oneday

Vzpomínáte, když jsme zjara ukládali cibulové korálky do země?

A vidíte, uteklo to jako prázdniny a už vám je vezeme v těch nejkrásnějších barvách na trhy. Pátek Anděl, sobota Náplavka a Heřmaňák!

Cibulky sadbovničky - aprílové barevné korále

Dnes jsou krásně baculaté, a samými vitamíny se jen lesknou!  Vezeme bílou, červenou i zlatou, tak dobrá - žlutou. A samosebou plno dalších šťastných dobrot na uskladnění i přímé konzumaci:-).

Tak hurá na trh za námi!

SADBA ŠŤASTNÁ, zvaná IV.

Vpravdě téměř "královská". 

Sezóna se naklonila k finálovému období.


Jen tak mezi námi: 
jsme také v čase 600. výročí od úmrtí Českého a římského krále Václava IV., syna Karla IV.
Poznámka: Povšimněte si remízků kolem pole! Na ty dbáme u všech svých polí, záhonů i lánků.
Poznámka: Povšimněte si remízků kolem pole! Na ty dbáme u všech svých polí, záhonů i lánků.

Od první až do poslední sadby naše rostlinky hýčkáme, to už dobře víte. Ta IV. je zvlášť pod drobnohledem. 

IV. sadba je pro nás skutečně významná, zahajuje totiž finále sezóny. 

Práce rozhodně neubývá, naopak. Tento týden ukládáme do půdy poslední sazeničky tohoto roku, o které však budeme o to bedlivěji pečovat a možná se i trochu strachovat, aby pěkně vyrostly do kvality, na kterou jste od nás zvyklí. A tou je jen ta nejlepší, čili Šťastná. To se ví! 

Jejich blahorodinky, výsostničky i malá princata si pěkně trůní ve svých Šťastných kolébkách. 

Takže, ať jsme opět styloví: 

- v pátek XVI-VIII-MMXIX na Andělu

- v sobotu XVII-VIII-MMXIX na Náplavce a Heřmaňáku.

Vezeme vám všechno Šťastné! 


Symbolika nejen pro letní putování

Jak se tak pořád touláme po polích i trzích, čerpáme sílu a energii z našich polí a rostlin i milých lidí. Napadlo nás trochu vám přiblížit ty naše geometrické výtvory, které vidíte právě na trzích. O pyramidách, i když z mrkve, asi každý nějaké to povědomí má.

A co takové mandaly se vyskytují, co se světem světem točí, záznamy dokladují už období paleolitu, kdy "člověk zručný" začal používat nástroje na zkulturnění půdy. Tak vidíte, jak to pěkně souhlasí. Madaly jsme poprvé použili na loňském Salátování v centru Prahy v parku Lanova. Odtud se nám nějak ustálili pod rukami a rádi jimi pro vás naše stánky zdobíme.

Když se podíváte pozorněji, tak vlastně každá rostlinka je nějak magicky v harmonii. A jistě to není jen tím, že se jedná o Římský salát:-).
Když se podíváte pozorněji, tak vlastně každá rostlinka je nějak magicky v harmonii. A jistě to není jen tím, že se jedná o Římský salát:-).

Geometrie představuje harmonii i rovnováhu. Tak to prostě vidíme na polích i na trzích.

Přijďte i vy za námi načerpat trochu rovnováhy, energie a také vitamínů z našich Šťastných výpěstků. 

V pátek na Andělu, v sobotu Náplavka i Heřmaňák!



I toulky patří k létu

pro všechny, kdo ještě nezabloudili nebo nestihli přijít na naše trhy, přinášíme malou ochutnávku.

Pěstování nás opravdu baví, se všemi jeho proměnnými, jako je počasí. 
S nástrahami, jako jsou škůdci, předpisy, nařízení... 
A také nestálníčky, jako třeba, když celá jedna sadba nevyroste.
Takové je zemědělství, a i takové ho máme rádi a stále s láskou vše pro vás pěstujeme.

Věříme, že když je na výpěstky radost pohledět, spraví se mnoha lidem celý den, proto děkujeme všem, kteří za námi rádi pravidelně přicházejí, protože si odnesou v košíku kousek, kilo nebo třeba svazek Štěstí. 

Tak přijďte i Vy. Poznáte nás z dálky, s pyramidami zeleniny, v salátových mandalách a kruzích z bylinek. Dobrou chuť! 


Salátové mandalky

Všechny šťastné saláty, jeden svěžejší než druhý. Hlávkový, ledový, mangold, dubáček, rukola, polníček, salanova, římánek.

Bylinkové a kořenící kruhy

Fenykl, kopr, bazalka, šťovík, petržel, koriandr, máta, majoránka, rozmarýn, tymián, meduňka, oregáno, pažitka.

Trošku jsme se také toulali a jsme rádi, že jsme při té příležitosti mohli obŠťastnit skvělé a odvážné účastníky velké hry Stopované na Ranch Deep Way. Šťastná mrkvička chutnala dvounohým i čtyřnohým šampionům. Čest vám dobrodružníci! Děkujeme, že jsme mohli být u toho!


Letní hrátky pokračují - po stopách rajčete

Jistě mnoho z vás cestuje a užívá zaslouženého volna. Sluníčko nám opravdu přeje, až tak, že my denně cestujeme z pole na pole a zavlažujeme a kropíme a rosíme, a tak si aspoň v představách cestujeme. Tentokrát jsme vybrali Bulharsko. Pláže, moře, dobrá kuchyně, bodří lidé...

A Bulharská rajčata!

Rajče Bulhar
Rajče Bulhar

A odkud pak vlastně rajčata přišla? Když jsme pátrali, tak jsme přišli na to, že vědci odhadují stáří pra-pra-pra-pra(na entou) věkých rajčat na 52 milionů let! 

Na to by nám "pra" nestačily stránky. Ví se, že k domestikaci rajčat došlo někde v Mexiku v Andách. Pak následují historické spory a dohady, kdo si tak jako nárokuje zušlechtění prapůvodních plodů. Rozhodně za ty miliony let toho hodně nacestovalo.

  • Každopádně ve starověku jeho zrníčka používala vrchnost jako afrodiziakum a Francouzi jim proto dali přízvisko: jablko lásky - pomme d'amour
  • Ve středověku se rajče stalo jedovatým jablkem, takovým až satánětem, protože prý po jeho požití docházelo k otravám. Historici se domnívají, že šlo spíš o nevhodné servírování, protože hojně používané cínové nádobí s vysokým pH rajčete reagovalo a do jídla se tak uvolnilo velké množství olova.
  • No, rozhodně díky Italům bylo rajče zachráněno, protože se začalo používat při ochucení pizzy.
  • Popularita rajčat stále stoupá, uvádí se světová produkce na 130 mil. tun ročně
  • Díky našim bulharským tlouštíkům se na tom trochu podílíme.
  • A díky Američanům je rajče vlastně ovoce, takže jsme i ovocnáři. (Wiki)
Nevíme, kde všude rajče bylo, ale je dobře, že se dokutálelo až k nám!
Nevíme, kde všude rajče bylo, ale je dobře, že se dokutálelo až k nám!

Bulharská rajčata jsou pravda trochu nevzhledná, vypadají lehce vybledle, tak jako neforemně a přerostle, ale o to víc jsou chutná! To nám věřte.

  • Mají tak výraznou a masitou chuť, že už k nim netřeba nic přidávat. 
  • Ty naše váží kolem 0,5 kilo, někdy ale mohou vyrůst až do 2 - 3 kg. 
  • To abychom podepřeli foliáky!

Tak jsme vás trochu inspirovali na cesty, je jedno, zda se vydáte do světa, po stopách rajčete, rozhodně se ale stavte za námi na trhy! 

Budeme na vás čekat, v pátek Na Andělu a v sobotu Na Náplavce!


Hry, hádanky, hledání, bojovky

V létě je možné všechno a cokoliv. Tak si zase hrajeme. Vyrobili jsme si vlastní jeskyni. Chodbičky plné zákrut, odboček, stoupání a klesání. Plížení vpřed!

Uhádnete, kdepak, že to jsme?

Na trzích, to je jasný!  Ale teď a tady?

Dobrodružství v jeskyni

nebo jeskyňce, no Jezinky ani Smolíčka pacholíčka u nás nenajdete

Šťastné Hele-Česnekolity, to jsou totiž shluky nepravidelně se větvící s bočními výrůstky. No jsou to střapáči.
Šťastné Hele-Česnekolity, to jsou totiž shluky nepravidelně se větvící s bočními výrůstky. No jsou to střapáči.

Než se uvidíme na trhu, tak jsme si trochu hráli. Ano, ta jeskyně vznikla úplnou náhodou, když jsme věšeli hromady česneku do sucha, tepla a tak jako polo temna, a když jsme potom plazíce se pod nimi kontrolovali, zda jsou všechny hlavičkami pěkně dolů, připadali jsme si jako v pravé jeskyni.  

No ten je ovšem roztomilouš, lila česnek, zase jeden rebel, dělá, že je úplně malinký, že tady jako vůbec není a přitom svítí na celé kolo!

Je zcela jsané, kdo taky tak asi může jedině a ONLY parkovat.
Je zcela jsané, kdo taky tak asi může jedině a ONLY parkovat.

Stručný exkurs do naší jeskyně.

Že jsou v jeskyních stalaktity a stalagmity, to každý ví. 

V té naší jsou ale pozor! Heliktity, ty se skládající ze shluků nepravidelně se větvících prstencovitých bočních výrůstků. A tak nám tady naše česnekové svazky vytvořily pěkné Heli-Česnekolity.

No a v jeskyních teda taky žijí netopýři, takoví jako moderní - upíři, že ano. V té naší jsme v naprostém bezpečí a Vy s námi!

V pátek na Andělu, v sobotu Na Náplavce a Heřmaňáku, ověnčení nejen česnekem se na vás moc těšíme!

Žádné obavy a strachy, vezeme také všechny, nejen letní dobroty! 

Žádná okurková sezóna, těch máme hodně a jsou lahodné. Lilky jakbysmet.
Žádná okurková sezóna, těch máme hodně a jsou lahodné. Lilky jakbysmet.
Naše ovoce, jediné, které pěstujeme.
Naše ovoce, jediné, které pěstujeme.
Paleta bylinek, salátků a všechutnající zeleniny přijede s námi
Paleta bylinek, salátků a všechutnající zeleniny přijede s námi

Voňavé, voňavé prázdniny

Vůně je velmi úzce spjata s chutí


Fenykl, s vůní i chutí pravých letních dálek, exotických zážitků a přitom plný zdraví!
Fenykl, s vůní i chutí pravých letních dálek, exotických zážitků a přitom plný zdraví!

Vůně má také výrazný vliv na lidskou psychiku. 

Proto jsme se tentokrát zaměřili na to nejvoňavější, co máme, ať jste dobře naladění, plní chutí a hlavně vůní! 

  • Přejeme si, ať si vytvoříte a hlavně udržíte pravé letní a prázdninové časy s chutí

  • vezeme fenykl, aromatický, zdravý a věru voňavý
  • levanduli do limonád, na pečené maso i do salátu, no zkuste ji
  • mátu, rozmarýn, magi, majoránku
  • šťovík, koriandr

Jak si nejlépe vychutnat naše voňavé výpěstky, najdete u každého z nich.


Šťastné dobroty mají totiž své příběhy. Známe se s nimi dost dobře, proto našim doporučením můžete plně důvěřovat. A když byste se chtěli ještě víc inspirovat, stavte se za námi na trhu.


Dny symbolů

a nejde jen o věrozvěsty

Když jsme pořizovali fotky na poli, s vědomím, že se tentokrát uvidíme jen v sobotu Na Náplavce, tohle nám vzkázala naše závlaha se sluníčkem. Považujeme to za souhlas.
Když jsme pořizovali fotky na poli, s vědomím, že se tentokrát uvidíme jen v sobotu Na Náplavce, tohle nám vzkázala naše závlaha se sluníčkem. Považujeme to za souhlas.

Řecká kuchyně je také v mnohém inspirativní, co dokáží vykouzlit ze salátů, co všechno dokáží chutně zapéct, uvařit, propasírovat, naložit. No rozhodně nás řecké chutě ovládly a tam vám přivezeme samé vybrané kousky, pro úpravu na všechny způsoby.

Věříme vaší fantazii, věřte našim výpěstkům.

Hlásíme a oznamujeme, že v pátek na Andělu a v sobotu na Heřmaňáku nebudeme.

Ctíme svátky řeckých věrozvěstů, kteří nás před mnoha staletími přišli kultivovat, přinesli právo, filozofii, písmo a mnohé vědění.

Proto i my se budeme věnovat kultivování svých polí a půdy a také sázecích strojů, nástrojů i přístrojů. 

Za to na Náplavku nakládáme nakládačky! 

Naprostá klasika všech hospodyněk a je nám jasné, jak všem ostatním budou chutnat třeba v řeckém tzatziki anebo při grilování a co teprve vánoční salát! No, nemyslete si, léto přeběhne a za chvíli se zima zeptá....


Takže v sobotu Na Náplavce se těšíme a vyhlížíme!

Saharská bublina

Ano, týká se to nás všech!

Čerstvé sazeničky, po půl hodině větrného a horkého počasí. Dáme jim šanci a budeme je pořád hlídat.
Čerstvé sazeničky, po půl hodině větrného a horkého počasí. Dáme jim šanci a budeme je pořád hlídat.

Takže, co víme o Sahaře?

Podle výzkumů byla ještě před 5000-7000 lety poměrně úrodná oblast, vhodnou pro pěstování plodin a pastevectví. Kvůli složitým fyzikálním jevům, souvisejícím s krouživým pohybem zemské osy by se za 15 000 let mohlo úrodné podnebí na Saharu vrátit.

Počasí se na nás zlobí, nebo se možná elipsoid Země točí rychleji či jinak, rozhodně výrazná změna podnebí je každým rokem výraznější. Nechceme, aby se z Polabí stala vyprahlá poušť a uděláme, všechno proto, aby na naší půdě i dál byly udržitelné podmínky pro vše živé. Pracujeme na tom každý den. Můžete se na nás spolehnout! 

Takže, máme i Šťastné zprávy, na to se také můžete spolehnout.

Kochejte se s námi a těšíme se na trzích!

Vezeme všechny Šťastné dobroty. Rozhodně nás sluníčko ani neutaví, ani neunaví. My to vydržíme i díky vám a pro vás!

A než se uvidíme, inspirujte se našimi tipy, triky.

První sadby vám moc chutnaly a tak další už se formují a šikují do chutných růžiček, kornoutků a střapců. 

Budou zase na trhu!

Tento týden, už v pátek, Anděl
a v sobotu Na Náplavce!

Trh na Heřmaňáku (Řezáčovo náměstí, Praha 7) tento týden není, tak se stavte na Andělu nebo Na Náplavce. 

Budem na vás čekat!

Nejvíc novinek, přímo z terénu, trhů a ulic na našem Instagramu!


Sladkééé mámenííí, letní vááábenííí...nechte se unést, jako my...


No ano, léto budiž pochváleno!

Proto vám vezeme na trhy šťastnou zeleninu, letní chuťovky na gril, na odlehčené večeře nebo vydatné snídaně.

Co rozhodně patří k létu, je cuketa.

Pochází ze Střední Ameriky, ale tak, jak ji známe u nás, byla šlechtěná v Itálii. Je z 91% tvořena vodou, má jen malinko vlákniny a úplně malinko sacharidů. Takže ideální na léto, no ne?! :-). Ze tepla, za studena, jak kdo má hlad a chuť.

U vody bude navíc krásný vlahý vzduch!

A co ještě, a co dál, no třeba - brokolici, petržel - kořen a bude ve svazku a, a vůbec - stavte se ať se také vidíme!

Na Andělu je prostě krásně, už samo jméno nám zpříjemňuje páteční celodenní šťastnosalátování. V sobotu se osvěžíme Na Náplavce a pozor! Na Heřmaňáku to bude tentokrát velký - i s kapelou!

Takže čekáme, těšíme se, letníme!

https://www.instagram.com/stastnesalaty/?hl=cs 

Antoine de Saint-Exupéry, Malý princ 


"Nakresli mi beránka..."

"To je bedýnka. Beránek, kterého chceš, je uvnitř." 

Možná to dělají ta vedra. Možná rychlé přívalové deště i nějaká kroupa spadla, nějak na nás jdou literární sklony. 

Takže, toto je naše bedýnka a v ní! Cokoliv si vymyslíte.

Protože na trhy - ano, týden opravdu utekl, a už v pátek Anděl a v sobotu Náplavka a Heřmaňák - vám vezeme všechno, nač si vzpomenete. A hlavně, co v těchto teplech je opravdu nezbytné mít doma:

  • bylinky na osvěžení, na bolehlav, na úpal i úžeh, na komáry a kdejakou havěť
  • saláty, plné tolik potřebné vody i antioxidantů, na krásu i hubnutí do plavek - nejvyšší čas
  • zeleninu s vitamíny a minerály, na chuť, na hlad nebo mlsku ke grilování

Určitě doporučujeme mladinkou řepu, třeba v kombinaci s bazalkou a česnekem, salát Crunchitu, náš oblíbený kříženec ledového a římského salátu. A samozřejmě mladé brambory, česnek, cibuli a květák neboli chutný karfiól:-).


To je náš zákon džungle

pro vaše zdraví!

Kipling by z nás měl radost, když před 100 lety vůbec zpopularizoval džungli, jako propracovaný systém biologicko-živočišného soužití. 

We are in the jungle!
We are in the jungle!

My se tedy budeme držet toho rostlinného, byť víme, že nám někteří živočichové hojně pomáhají, třeba s kypřením půdy.

A jdeme se vám pochlubit a taky vás nalákat na naše trhy.

Co dobrého přivezeme?

Lilek, rajčata, papriky a okurky, ach ty okurky okurkovny - salátovny, se opravdu snaží, aby vám brzy udělaly radost a osvěžily léto svou jedinečnou chutí.

6%  pevniny na planetě Zemi má povahu džugle.

Někdy si myslíme, že většina je u nás ve fóliácích:-)

Pozor!
Už připravujeme bedýnky na trhy.
Tentokrát vezeme aromatický mlaďoučký česnek, odrůdou paličák.

To nás zaujalo a mrkli jsme se trochu na původ, odkud to jako může mít. Kde se to v něm vzalo.
Řekové i Římané jej považovali za posvátné koření a dávali ho jíst vojákům na posilnění při vojenských taženích.
Každopádně paličáků je více než 20 odrůd. Vyberte si ten náš, Šťastný.


Když si tak to česnekové pole prohlížíme, má to něco do sebe. 
Jako vojáci v poli, čekající na povel - teď...nebo vpřed. 
No každopádně na trhy!

zástupy pravého Šťastného paličáku
zástupy pravého Šťastného paličáku

My vám ty medaile přivezeme!

Připravte si bylinky, koření, máslo a třeba kefír. Vezeme nové, mlaďoučké brambory

Podle britských vědců je brambora plná vitamínů a stopových prvků. Vůbec nejužitečnější jsou ve slupce. Takže jsou opravdu hodnotné, stejně jako bramborová medaile našich hokejistů.

Nechce si chutnat!

A v hlavní roli...

Představujeme primadonu Okurku okurkovnu salátovnu. Hvězda každého jídla, kosmetiky i zdraví. Zdá se obyčejná, ale moc dobře ví, jak je pro organismus důležitá. Proto děláme, co jí na květech vidíme!

Zeleninu rozmazlujeme

Novinky v našich fóliacích


Pokračujeme v okurkovém rozmazlování.
Je to taková naše sága, nikdy nekončící péče.

Ze žlutých kvítků už se vyklubala malá okurčata, 
jsou sladká, šťavnatá a vážně voní. 

Ještě je budeme pár týdnů hýčkat a pak jsou jen vaše!

Dlouhá okurková řada, denně kolem nich nachodíme 1.5 km. No fakt, máme to změřené!
Dlouhá okurková řada, denně kolem nich nachodíme 1.5 km. No fakt, máme to změřené!

Ano, je to tak.

Představujeme vám naši nejrozmazlenější rostlinu. Okurku.

Okurce totiž vadí úplně všechno, moc světla, málo světla. Moc vody, málo vody. Moc zeminy, málo zeminy. Zkrátka nic jí není dost dobré.

Je taková květina od Malého Prince. Taky jí nebylo nic dost po chuti a pořád si něco vymýšlela. A tak rok, co rok nás cvičí a trénuje. Rádi to pro ni ale děláme, protože naše okurky jsou nejšťavnatější široko daleko. Prostě jí nejde odolat, vidíte ta malá okurčata. 

Za pár týdnů vám je přivezeme na trhy!

Těšit se můžete na rajčátka, papriky, žluté melouny a všelijaké cuketózní dobroty. Snaží se okurkám nezaclánět. Chápeme to.

Taková naše zeleninovo-bylinková meditační trasa.

Našemu hospodaření udává noty příroda

Slunce a voda je naším klíčem ke Šťastné úrodě.

V harmonii s přírodou, s citem pro zodpovědné hospodaření pěstujeme zdravou a kvalitní variaci salátů, bylinek a zeleniny, tak jako skladatel sází notu k notě. Vidíte na obrázku to co my?
V harmonii s přírodou, s citem pro zodpovědné hospodaření pěstujeme zdravou a kvalitní variaci salátů, bylinek a zeleniny, tak jako skladatel sází notu k notě. Vidíte na obrázku to co my?
Trh Na Heřmaňáku - Řezáčovo náměstí, Praha 7
Trh Na Heřmaňáku - Řezáčovo náměstí, Praha 7

Chceme vás ujistit, že patříme mezi řádné hospodáře, a to ve všech směrech. Tak jako s láskou saláty, zeleninu a bylinky pěstujeme, tak jim s láskou a péči dodáváme všechny potřebné živiny.

Podle Agrární komory i Svazu svobodných odborů, umí naše republika i občané s vodou hospodařit a rozhodně jí neplýtváme. Věřte, že máme přesně načasováno a změřeno, kolik vody sazenicím a v jaké denní době dodáváme.

Naším cílem a smyslem pěstění je být v souladu s přirozenými cykly a přírodou. Bez ní by naše zemědělské snažení nebylo. Proto si vážíme, že i v suchém Polabí dokážeme zajistit kvalitní úrodu a zároveň respektovat udržitelnost zdrojů. Toho si ceníme, a proto našim výpěstkům můžete důvěřovat. Přijďte ochutnat a udělat si Šťastné velikonoce!

Těšíme se na Farmářských velikonočních trzích Na Náplavce, Praha 2 a Heřmaňáku, Praha 7. 

A už po Velikonocích také Na Andělu, Praha 5!

Každou sobotu - Na Náplavce, Praha 2
Každou sobotu - Na Náplavce, Praha 2

Kedlubnosázení


Jedna kedlubna pokryje potřeby dospělého člověka všemi důležitými vitamíny na den:

  • celá skupina vitamínu B
  • provitamín A - karoten
  • vitamíny K, C a E

A to si ještě můžete vybrat jestli budete mít kedlubnovou holku nebo kluka.

Ano, kedlubna i kedluben je správně. 

Takže - můžete se těšit a přijít si k nám na trh vybrat tu správnou vitamínovou polovičku!

Aby kedlubnám nebylo smutno, posadili jsme vedle nich rozverné salátky.


Předjaří

  • Kontrolujeme pole, dopřáváme mu jarní detox pomocí bio krystalků. Sejeme první mrkvičku a ředkvičky. To jsou naše stálice a průkopnice pro kvalitu půdy.
  • A navíc! Už od této soboty jsme zase na trzích 
  • Na Náplavce Praha 2 a také Na Heřmaňáku Praha 7!
Na Náplavce, Praha 22 každou sobotu už najdete voňavé bylinky. Zdravé jaro začíná!
Na Náplavce, Praha 22 každou sobotu už najdete voňavé bylinky. Zdravé jaro začíná!

Podzim - Šťastné babí léto

A jaké je to Vaše?

A tak naše zboží uvidíte na trzích:

  • v pátek Na Andělu
  • v sobotu Na Náplavce 
  • v sobotu na Řezáčově náměstí - "Heřmaňák"

Prohlédněte si náš Šťastný sortiment.

Čerstvé ředkvičkové lány, kedlubnové dobroty, jarně svěží zelený květák. Jen si kousnout!

Těšíte se na Halloween? Můžete mít jedinečné dýně, ochutnejte a vyzkoušejte takové, jaké nikdo nezkusil. Krajkovaná dýně Provence, hokaido v  mnoha velikostech a tvarech. Už se k vám kutálejí!

Přijďte si pro ně k nám na trhy.

Každý den nám na polích dorůstají nové šťastné dobroty, pro zdraví, mlsání
a dobrou náladu.


Pochutnejte si s námi.

Práce na našich polích nás opravdu těší a hřeje. Vždyť kdo má takový výhled!

Salátové rostení

Každý den dělají naše salátky velké pokroky. Díky teplému počasí jsme zasadili čtvrtou sadbu.  Sice denně zaléváme do tmy, ale jak vidíte, proto Vám každý týden na Farmářských trzích můžeme nabídnout tu nejčerstvější sklizeň! Pečujeme s láskou. Vaši Šťastní.

Podívejte se, jaký je koloběh salátového života. Máme prostě radost!


Na bylinky nesmíme zapomenout, zvláště teď před podzimem se pořádně zásobte čerstvým zdravím. Jsou krásné že!


Třetí sadba.

Právě jsme zasázeli na 90.000 sazenic od všech odrůd salátů. Jakmile se dotknou země, hned je zavlažujeme, aby se ze salátkových batolat vyklubaly krásné a zdravé saláty pro Vaše zdraví a pochutnání.




Dozráváme.

Lahodná maxirajčata, sladké papriky, oblíbená střední rajčátka i opravdová barevná rajská mimina už pěkně zrají.

Všechny, které jsou "tak akorát", vám přivezeme již v pátek na Farmářský trh na Andělu a v sobotu na Náplavku a na "Heřmaňák".