Šťastné saláty
Sem vložte podnadpis

Naše saláty pěstujeme s láskou a péčí.

Podařilo se nám k tradičním druhům vypěstovat také saláty, které jsou typické pro teplé a jižní země. Ochutnejte s námi.

Saláty obsahují až 95% vody, až 1,5% vlákniny a řadu vitamínů. Energeticky je salát naprosto neutrální. Vysoký obsah vlákniny a vody blahodárně ovlivňuje správnou funkci střev, přispívá k hubnutí a pročišťování organismu.

Dopřejte si saláty ve svém přirozeném stavu nebo v oblíbených jídlech. S našimi saláty můžete skvěle experimentovat, získáte vždy originální pokrm. Inspirujte se našimi doporučenými recepty.

LISTOVÝ SALÁT BIONDO
LISTOVÝ SALÁT BIONDO

LISTOVÝ SALÁT BIONDO

Tento načechraný salát pochází z Itálie.
Má svěží zelené listy a sladkou měkkou chuť.
Stane se skvělou ingrediencí pro zvýraznění chuti
i zkrásnění vašich pokrmů.

Doporučujeme: Salát Biondo se hodí ke všem smaženým, grilovaným a pečeným masům.
Úplnou delikatesou je jako doplněk ke grilovaným rybám. Se salátem Biondo si skutečně pochutnáte.

LISTOVÝ SALÁT ROSSO
LISTOVÝ SALÁT ROSSO

SALÁT LISTOVÝ ROSSO

Listový salát Rosso je také pravý Ital.
Je rozpoznatelný svým uceleným tvarem růžice krvavě fialové barvy. Listy jsou kadeřavé, se světle zeleným základem. Mají tvrdou texturu a jsou
už na pohled křupavé a šťavnaté. Chuť je tučná, mírně hořká a lehce ořechová.

Doporučujeme: V salátech s další zeleninou udělá opravdové divy svou křupavostí a výraznou chutí. Skvělý je do sendvičů, polévek i k masu. Servírujeme s kousky chleba namočené do olivového oleje a octového balsamika.

Listové salátky známé i překvapivé. 

Vždy osvěžující a denně čerstvě řezané!

SALÁT HLÁVKOVÝ

Hlávkový salát patří k nejstarším pěstovaným druhům zelené listové zeleniny. Pochází z Asie.
Do Středozemí byl přivezen mnichy ve středověku.
Existuje mnoho variací tohoto salátu, ale vždy
se jedná o delikátní salát se světle zelenými listy ve tvaru kalíšku. Chuť je velmi jemná a sladká.

Doporučujeme: Hlavní výhodou hlávkového salátu je jeho všestranné kulinářské využití, protože má výraznou texturu a jemnou chuť.
Je ideální ke slaným a tučným ingrediencím, skvěle doplňuje také ovocné příchuti.
Vyzkoušejte jej s citrusy, rajčaty, ředkvičkami, chilli, vařenými vejci (zejména pak smažené nebo na měkko). Krásně ozdobí čerstvé i zralé klasické nebo kozí sýry .

Ochutnejte také s ovčím mlékem, šampaňským, balsamikem, jogurtovými dresingy, podmáslím, sušeným ovocem, jablky, hruškami, melounem.
Rozhodně je dokonalý s pečeným kuřetem, slaninou, korýši, uzeným pstruhem a bylinkami (bazalka, koriandr, kopr). Dobrou chuť!

HLÁVKOVÝ SALÁT
HLÁVKOVÝ SALÁT

SALÁT DUBÁČEK

Salát pochází z Řecka, jeho jméno napovídá, že je opravdu podobný dubovým lístkům. Jsou tmavě zelené až červenohnědé. Podle barevnosti proto rozlišujeme Dubagold - zelené listy nebo Dubared - červené až nahnědlé.
Chuť Dubáčku je ořechová, velmi jemně nahořklá.

Doporučujeme: Dubáček je výborný s houbami, což je velmi trefné, protože nejlepší houby přece rostou v dubových lesích.

Dále můžeme vřele doporučit s uzeným lososem nebo smaženými krutony.
Ovšem nejvíce chutná v kombinaci s česnekovými či octovými zálivky. Do salátu můžeme přimíchat rajčata, balkánský sýr, olivový olej.

DUBAGOLD
DUBAGOLD
DUBARED
DUBARED

Králové vitamínů

Saláty plné výživy a zdraví.

SALÁT LEDOVÝ

LEDOVÝ SALÁT
LEDOVÝ SALÁT

Ledový salát byl vyšlechtěný koncem 19. století
ve slunné Kalifornii. Svůj název získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které vypadají, jako zkřehlé mrazem.

Jediný typ salátu, který se vyskytuje pouze
v zelené podobě a stejně jako hlávkový existuje
v mnoha formách. Jeho přednosti jsou v textuře a křupavosti. Listy leží těsně na sobě a tak tvoří téměř dokonalý ovalovitý tvar. Směrem ke středu hlávky jsou téměř bílé. Je velmi křehký.
Ledový salát obsahuje:

  • vlákninu, chlorofyl a antioxidanty
  • vitamin A, vitamin C, vitamin E
  • vitamin K - tvorba kostí a správná krevní srážlivost
  • vitamíny B1, B2, B6, B9 - kyselinu listovou
  • sodík, draslík, železo

Díky látce lactucin pomáhá mírnit stres, v teplých letních dnech příjemně osvěží.

Doporučujeme: Klasicky je používán se zálivkou, dobře doplňuje plísňové sýry, může být použitý samotný nebo se slaninou.
Další vhodné ingredience jsou rajčata, šalotka, vařená vejce, grilované kuřecí maso, bylinky (bazalka, petržel, sušené bylinky), jablečný cider nebo klasická zálivka z olivového oleje.

ŘÍMSKÝ SALÁT

ŘÍMSKÝ SALÁT
ŘÍMSKÝ SALÁT

Římský salát, jak název napovídá skutečně pochází z Říma. Pochutnávali si na něm již starověcí Římané, později se rozšířil do Střední Evropy. Obsahuje lactucin, který příznivě ovlivňuje trávení, uklidňuje mysl a uvolňuje křeče. Bohatý je také
na železo, vitaminy B, vitamin C, karoten nebo vlákninu. Římský salát je asi druhý nejvíc rozpoznatelný a rozšířený ze všech typů salátů.
Je oblíbený pro svou texturu. Jeho listy jsou křupavé s jemnou chutí.

Římský salát má mnoho využití. Je například tradiční ingrediencí salátu Caesar. Méně známá je jeho tepelná úprava - lze jej osmahnout, dusit, zapékat nebo grilovat a může posloužit jako ingredience také do polévky.

Doporučujeme: kromě salátu Caesar, je možné
ho dát do hamburgerů nebo sendvičů.
Snese vysoké teploty, aniž by přišel o své vitamínové prvky, takže je vhodný na grilování,
do polévek nebo jej můžete smíchat s hranolkami. Salát vám bude chutnat také s ingrediencemi jako je olivový olej, citrusy, avokádo, chilli, česnek, jablka, hrušky, starší a silnější sýry, olivy, grilovaný steak, uzené ryby, kuřecí maso, slanina, sušené ovoce a ořechy.

ŠLECHETNÁ SALANOVA

SALANOVA
SALANOVA

Salanova je absolutní novinka. Byl vyšlechtěný speciálně firmou Rijk Zwaan, která se zaměřuje
na inovace ve zdravém pěstění. Od této nadnárodní společnosti také vozíme semínka tohoto zajímavého salátu.

Salanova je podobný typu Lollo liší se tím, že jednotlivé listy jsou hluboce rozeklané a celý list je tak složen z množství menších listů. Listy jsou jako mořské korály. Salanovu lze snadno připravit. Odříznutím spodní části se růžice rozpadne
na velké množství stejně velkých listů. Jednoduše... jeden řez a hotovo!

Má výraznou chuť oproti salátům Lollo. Opět jsou odrůdy pro celoroční pěstování a barvy zelené a červené. Listy jsou menší a chutnější, říká se jim "baby leaves". Jeden salát dá až 200 lahodných lístků připravených k jídlu.

Hodí se úplně ke všem pokrmům, vegetariánským i tradičním se zálivkami, masem, rybám. 

Zelené poklady

Minerály, vitamíny a stopové prvky, které chutnají.

RUKOLA

RUKOLA
RUKOLA

Rukola pochází z Apeninského poloostrova. Obsahuje mnoho vitamínů, které prospívají zdraví a posilují imunitu. 

Rukola je listová zelenina plná vitamínů. Rukola obsahuje mnoho vitamínu C a beta karotenu.
Její listy působí proti únavě a posilují imunitu. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.
Rukolu tvoří vějíř živých zelených listů spojených
v krémově zeleném stonku. Listy jsou laločnaté a můžou být sklizeny velmi mladé s mírnou chutí, nebo v plné zralosti, kdy listy dosahují 8 až 10 cm a mají tendenci mít hořkou chuť. Její přirozená chuť je však travní, pikantní, ořechová a hořčičná.

Doporučujeme: V kulinářském světě se rukola používá jako listová zelenina a jako bylina. Dá se použít syrová i vařená. Vaření ji dodá jemnější chuť. Přidává se do syrového pesta a omáček pro vyzdvihnutí štiplavosti. Můžeme ji rozprostřít pod grilované mořské plody. Nasekat na pizzu či těstovin. Dá se kombinovat s jinou zeleninou pro zvýraznění chuti i vůně. Celé listy přidáváme do sendvičů, omelet i koláčů. Prudká chuť rukoly se také hodí k citrusům, pečené červené řepě, hruškám, piniovým oříškům, olivám, rajčatům a robustním sýrům jako jsou kozí, s modrou plísní a Parmigiano-Reggiano.

POLNÍČEK

POLNÍČEK
POLNÍČEK

Křehoučké lístky připomínají mladý špenát. Zelenina osvěžovala naše předky již ve středověku a inspirovala renesanční básníky, okouzlené procházkami jarní přírodou kolem Středozemního moře.

Polníček také patří mezi nejdelikátnější listové zeleniny. Volný, zvlněný růženec je tvořen šesti až osmi listy s velmi tenkými stonky. Listy jsou sytě zelené barvy a sametové na dotek. Chuť je rozpoznatelně sladká, krémová a ořechová.

Doporučujeme: Polníček podáváme čerstvý nebo vedle uvařených jídel, avšak nikdy vařený. Může být využit v menších salátech a jako obloha k předkrmům a prvním chodům. Nejlepší je v kombinaci s lesními houbami, jarní cibulkou, grapefruity, červeným pomerančem, kumqvaty, novými brambory, fenyklem, mladým zeleným česnekem, stvoly, jarními bylinky (petržel, máta, rukola), jarními a letními bobulemi, ranými peckovinami, čerstvými slepičími a kachními vejci, a sýry kravského typu.

POLNÍČEK V KVĚTU
POLNÍČEK V KVĚTU

ŠPENÁT

ŠPENÁT
ŠPENÁT

Tato, na první pohled, běžná rostlina pochází z Asie, kultivována byla patrně v Persii. Do Evropy se dostala pravděpodobně s křižáckými válkami. První recepty jsou zachyceny v kuchařce z roku 1390.

Špenát má šťavnaté, tmavě zelené listy ve tvaru lžíce. Jeho chuť je jemná, ale přesto razantní, často s kovovou či železnou příchutí. Obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karotenu), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, který působí antioxidačně.

Doporučujeme: Špenát je možné jíst čerstvý nebo uvařený, protože velmi dobře odolává vysokým teplotám, můžeme ho péct nebo lehce osmahnout. Hodí se k letní zelenině, citrusům, bobulovým plodům, vejcím, ořechům, slanině, těstovinám a čerstvým sýrům. Dochutíme indickým kořením, krémy, zázvorem, česnekem, šalotkou, chilli nebo sójou. Přidejte špenát do Quische a budete hvězda kuchyně.

ŠPENÁTOVÉ LISTY
ŠPENÁTOVÉ LISTY

Naše oblíbené a také speciální Čekanky čekankovité.

Čekají jen na Vás.

Frisée

FRISEÉ
FRISEÉ

Frisée má jemné světle zelené načechrané listy s výrazně hořkou chutí.

Patří do skupiny listové zeleniny, stejně jako špenát a čekanka. Saláty jsou jednou z nejstarších druhů zeleniny, jsou velmi oblíbené pro svoji biologickou hodnotu a různost použití. Doporučujeme: Saláty se většinou konzumují za syrova se zálivkami, nebo jako součást různých salátových směsí.

Frisée je tvarem podobné rukole, má však robustnější listy, hodí se tak i pro tepelné úpravy. Díky své delikátně hořké chuti udělá pár lístků friseé z každého míchaného salátu nezapomenutelný chuťový zážitek. 

Věděli jste o Friseé:

  • Je bohatý na živiny, které jsou velmi prospěšné pro naše tělo
  • Obsahuje kalcium, magnézium, železo a beta-karoten
FRISEÉ
FRISEÉ

Batávia

BATAVIA
BATAVIA

Salát Batavia je forma ledového salátu známá hlavně ve Francii. Hlávky salátu jsou plné lahodných salátových listů světle zelené barvy. Salát Batavia je velmi podobný ledovému salátu, listy nejsou tak křupavé, ale zato jsou jemnější. 

Věděli jste o Batavii:

Jedná se o nový typ kadeřavého salátu, který se vyskytuje v zelené a červené variantě. Vytváří hlávku a chutná podobně jako ledový salát, má jemnou a mírně nasládlou chuť.

  • Salát obsahuje vitamíny A, B 
  • kyselinu listovou
  • vitamíny E a K. 
  • Dále v něm najdeme sodík, draslík a železo. Díky látce lactucin uklidňuje nervy, zmírňuje stres a pomáhá při usnutí. 
ČERVENÁ BATÁVIA
ČERVENÁ BATÁVIA

Radicchio - tmavě červená čekanka.

Má svůj původ v italském regionu Radicchio. Tvoří křehké, ale pevné listy tmavočervené barvy s poměrně výrazným bílým žebrováním, vytváří hlávku, podobně jako hlávkový salát.

Vzhledem k náročnosti pěstování není v Česku příliš rozšířená. Daří se nám ji pěstovat je díky našemu přístupu a péči o půdu.

Čekanka obsahuje vitamín C, je bohatá na minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K
a vlákninu. povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku .

Asijské vitamínové bomby

Exotika pro zdraví

Mangold

MANGOLD
MANGOLD

Historie mangoldu je poměrně bohatá - s jeho pěstováním šlechtěním začali už obyvatelé starého Egypta. Dnes se mangold pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy nahrazují špenát, řapíky chřest.

Doporučujeme:

Mladé křehké listy mangoldu jsou výtečné do salátů. Čepele větších listů lze zpracovat jako špenát. Silné stonky je vhodné používat zvlášť, jsou výtečné dušené, smažené i vařené v páře. Stonky barevných variet působí v pokrmech velmi ozdobně.

  • Mangold obsahuje dostatek vitaminu C, který může klesnout neopatrným zpracováváním. Dále obsahuje vitamín A, B, E a minerální látky, jako je například vápník - až 2 %, železo, fosfor, draslík a hořčík. Jinak obsahuje asi 2,5 % bílkovin, 87 - 92 % vody a přirozené cukry, které mu dávají lehce nasládlou chuť. 

  • Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Má výtečné dietetické vlastnosti.. Příznivě působí proti kornatění cév. 

Má ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát. Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.

Mangold potřebuje své místo v závětrné poloze a má rád kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin. Pravidelná zálivka je samozřejmostí. Proto se nám daří Mangold pěstovat opravdu v prvotřídní kvalitě.   

Pak Choi

PAK CHOI
PAK CHOI

Stejně jako mangold pochází z Asie, díky hojnému využití v místní gastronomii se spolu s čínskou kuchyní rozšířil do různých světových oblastí, populární je zejména ve Velké Británii, ale také v USA, kde se na obou pobřežích ve větší míře pěstuje.

Tato zelenina obsahuje především velké množství vitamínu K a beta-karotenu. První zmíněný je nezbytný pro srážlivost krve, mineralizaci kostí a správný buněčný růst. Beta-karoten je pak nejznámější ze skupiny karotenoidů, které plní v těle funkci antioxidantů. Těch se v této zelenině vyskytuje několik desítek. Tato kombinace nejen chrání buňky před nechtěnou oxidací, ale má také protizánětlivé účinky.
V pak choi najdeme i vitamíny B, C, železo, draslík, mangan, vápník a omega 3-mastné kyseliny nezbytné pro správnou funkci nervového systému a mozku. Vzhledem k tomu, že má nízký glykemický index a obsahuje minimum kalorií je vhodný pro ty, kteří si hlídají stabilní hladinu krevního cukru i štíhlou linii.

Doporučujeme: Pak choi je vynikající dušený nebo osmažený ve směsích asijského typu - stir fry, nudlích, nebo jako příloha či s plody moře. Lehce dušený jej lze přidat také do salátů. Výborná je kombinace se zázvorem a česnekem, skvěle se hodí také do různých druhů asijských polévek.

Abyste z něj dostali pokud možno co nejvíce živin, doporučuje se listy před konzumací pokapat pár kapkami citrónu a nechat pár minut odležet.

Buďte šťastní s námi

Naše šťastné saláty, bylinky, zeleninu a speciality najdete na farmářských trzích.

Těšíme se na vás:

  • každý pátek Na Andělu
  • v sobotu na Náplavce - Praha 2 
  • na Řezáčově náměstí - Praha 7.

Přijďte ochutnat, přivonět, popovídat si s námi.

Rádi vám každý kousek představíme a také vám poradíme jak si nejlépe pochutnat.

Proč jsme Šťastní, jak se staráme a pěstujeme naše saláty, zeleninu a bylinky, můžete zjistit, když za námi přijdete na farmářské trhy. Motivovat vás chceme informacemi na našich stránkách.